Снимка БГНЕС

Рекорден бюджет от 2,55 млрд. лева ще има София през тази година. Той беше приет на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък, като до последно опасенията бяха, че предизборно съветниците от опозицията ще го бламират. БСП бе категорична, че няма да даде и глас, в тази посока бяха посланията и от ДБ.

Бюджетът обаче мина с гласовете на ГЕРБ-СДС и “Патриоти за София” (там са съветниците на ВМРО и “Атака”) и
с изненадващата подкрепа на Пеню Пенев от  “Демократична България”. Така 33-ма гласуваха “за”, 18 бяха “против”, трима се въздържаха.

Както се и зарече, БСП традиционно не подкрепи бюджета. А тримата въздържали се бяха от ДБ - Веселин Калановски, Борислав Игнатов и Борис Милчев.

Близо 4 часа продължиха дебатите, разгорещени допълнително от приближаващия вот.

Благодаря на всички, които подкрепиха бюджета на София, обърна се към залата кметът Йорданка Фандъкова. А пред медиите напомни, че приемането на бюджета за настоящата година става чак през септември, защото държавният бюджет беше приет в началото на август.

Не спряхме работа, но беше важно да се гласува бюджетът, за да може до края на годината, а и в началото на 2024 г. - до приемането на новия, да има възможност в тези условия на инфлация да се осигурят всички системи на града, да се подкрепят хората, които работят и чието заплащане зависи от общината - артистите, учителите в новите групи в детските градини, както и да продължат всички обекти в града, обясни Фандъкова. От съюза на артистите пък се бяха събрали пред сградата на общината с настояване бюджетът да се гласува.

Първият бюджет, който подготвила като кмет на София през 2010 г., бил за 1,2 млрд. лв., а сега оставя два пъти по-голям, каза Фандъкова.

В него са заложени разходи по няколко много важни пера, не се умори да обяснява в последните седмици шефът на СОС Георги Георгиев, търсейки подкрепа от колегите си за приемането му.

Въпреки политическия инат на колегите от ДБ и БСП, които четири месеца, след като одобриха 650 млн. лв. за капиталовата програма, и три месеца след като бе гласуван държавният бюджет от ДБ в Народното събрание, тотално промениха курса и размислиха, коментира Георгиев след приемането на бюджета.

Шефът на СОС разказа, че никога досега не е бил участник в толкова тежки преговори.

Не се е случвало в комисии общински съветници от други партии да подкрепят бюджета, а след това да променят курса изцяло, подчерта той. Макар да е изготвен от екипа на Фандъкова, по този бюджет ще работи Столичната община оттук поне до пролетта, без значение кой е неин кмет, напомни той.
Георгиев обяви кои важни за града проекти са спасени: започването на строителството на възлови обекти, свързано с отвеждането на отпадни води от кварталите “Овча купел - стара част”, вилна зона  “Горна баня”, кв. “Горна баня”. Необходими са и за продължаване на строителството на канализация в кв. “Модерно предградие”, кв. “Горубляне”, дубльор на ляв Владайски колектор. Общината трябва да подготви и проектите по ОПОС 2021-2027 г. за кварталите “Орландовци”, “Левски В”, село Герман, кв. “Абдовица”, кв. “Миленков”, село Бусманци, кв. “Симеоново” и дубльора на колектор Водящ 2 - основен приемник за отводняване на източната част на Столична община.

Още по темата

Предвидени са средства и за заплатите на учителите в новите 85 групи в обновените и разширени детски градини и ясли, в които са приети над 2200 деца. Както и за издръжката на новите градини и ясли - храна за децата, електрическа енергия, отопление и пр.

Има пари за заплати за артистите и работещите в общинските културни институции.
Над 100 км канализация, която се изгражда в различни квартали
Модернизира се пречиствателна станция за отпадни води в Кубратово.

“Патриоти за София” през последните години традиционно подкрепяха ГЕРБ. В последните месеци обаче отношенията им се изостриха и затова не се знаеше как ще гласуват. Карлос Контрера от групата им обясни, че са подкрепили, за да се гарантира, че в следващите 6 месеца или година градът ще има бюджет. В крайна сметка

по-добре лош бюджет, отколкото да няма нищо,

добави той. “Ако нямаш сили да приемеш едно решение, макар то да ти донесе някакви негативи, това означава, че не си готов да управляваш”, обясни Контрера.

Истинската изненада обаче бе Пенев от ДБ.

Като стар софиянец и кореняк ще гласувам по съвест, защото имам глава на раменете си. Възрастта и бялата коса ми дават право да говоря това, което мисля. Обадиха ми се доста хора - две директорки, учителки, близки - какво става, ще ни оставите без заплати. Обясних им, че не е така, но хората имат друга нагласа.

“Това е поредният бюджет на пропуснатите възможности. Касовото изпълнение е трагично. Единственото положително е, че парите за заплати в областта на културата, както и на учителите ще се повишат. Бюджетът догодина няма да бъде изпълнен в неговата цялост. Имат пари, но нямат управленски и административен капацитет да ги изразходват”, обяви лидерът на БСП-София Иван Таков.

“Каква сделка беше сключена с ВМРО? Защо беше отложена икономическата рамка на транспорта? Защо ще се купуват автобуси втора употреба и двуетажни автобуси с екостандарт Евро 4 през 2023 г.?”, попита Бойко Димитров от ДБ. И Борис Бонев от “Спаси София” заподозря предварителни договорки. “Цирков номер, заедно с малката патеричка от ВМРО, която отново в подходящия момент си ги подкрепя, както винаги е правила досега в рамките на този четиригодишен мандат каза Бонев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase