Снимка: БГНЕС

МВР и Столичната община се договориха на среща в петък за нови, още по-засилени мерки по улиците на столицата. Целта е да се сведат до минимум тежките инцидент с пострадали и жертви.

Поводът за спешната среща стана фаталният инцидент на 8 май, когато 18-годишният Адриан Антонов уби с колата си на пешеходна пътека Ана-Мария Малчева и Явор Стоянов.

Първоначалните данни сочат, че ученикът е карал с около 102 км/ч в нощта срещу 8 май, когато стана катастрофата. Установено е, че той не е натиснал спирачката преди да удари  Явор и Ана-Мария, както и не е предприел други действия, например да опита да завие, за да избегне удара. Ограничението на бул. "Сливница" в София е 50 км/ч.

Още по темата
След фаталният инцидент МВР и Столичната община се разбраха още 200 полицаи или още 50 екипа, да има  по улиците и булевардите на столицата.

"Забелязахме, че когато има допълнителни сили, рязко намаляват инцидентите", съобщи пред Столичния общински съвет в петък вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев. Той припомни, че вече не само пътните полицаи могат да съставят актове и фишове.

Новите екипи, които ще патрулират по столичните улици и булеварди, ще бъдат пренасочени от Специализираните полицейски сили и сектор СОТ. Те ще започнат да патрулират до месец.

Демерджие посочи, че ще бъдат взети още камери, които снимат на 360 градуса, както за скорост, така и за други нарушения. Парите щели да дойдат от фонда за безопасност. Конкретно на булевард „Сливница“ пък, където стана последният фатален инцидент, ще бъдат поставени легнали полицаи, пешеходни острови и физически ограничители на скоростта.

МВР  шефът очерта 2 основни проблема на пътя - пияните и дрогирани шофьори, както и превишението на скоростта. Демерджиев отчете, че с над 100% са се увеличили за 9-те месеца, откакто е на поста, заловените пияни и дрогирани водачи. Посочи, че те и преди са били толкова, но сега ги хващали.

"Трябва да има зони в градовете, в които скоростта да се ограничи на 30 км/ч", изтъкна Демерджиев. Той уточни, че в страната има хиляди камери и би било добре да се даде на МВР да ги ползва, но за целта трябвали законодателни промени.

По време на срещата стана ясно, че от общината са закупили и 4 кутии за стационарни камери за скорост. Те ще бъдат поставени на бул. “Черни връх”, бул. “Ал. Малинов”, бул. “Цар Борис III” и на околовръстния път. Легналите полицаи на бул. “Сливница” ще са в локалните платна, около спирките на градския транспорт, съобщи кметът Фандъкова. Предвижда се на самия булевард ще има разграничители между двете платна. На местата, където пешеходците пресичат, ще бъдат изградени и острови в средата на булеварда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase