Снимка: Кадър, Нова тв

Видео на стадо безстопанствени коне, които посред бял ден се разхождат по бул. "Андрей Ляпчев", предизвика сериозна дискусия в столичния кв. "Дървеница". Някои от хората смятат, че животните са опасни. Други се шегуват, че гледката е полезна за децата по обучение по биология.

Хората с месеци наблюдават разходките на стадото, което се смесва с трафика по столичния булевард. Любопитен факт обаче е, че бяла кобила насочва конете да пресичат булеварда през пешеходна пътека.

"90% от катастрофите с подобни тежки и големи животни завършват трагично", обясни пред Нова тв автоекспертът Румен Дунев.

Според него има проблем и при поява на мотори, които са шумни и може да уплашат животните, а действията им да станат непридвидими.

"Ако автомобил се удари във високо животно - крава, кон, колата чупи неговите крака и масата на животното се изсипва върху шофьора и го затиска", каза още Румен Дунев.

"Не е нормално свободни животни да се движат по улиците, извън местата за паша и местата, където се отглеждат. Законът казва, че кметовете на общините са длъжни да не допускат движението на животни по улиците", коментира и д-р Людмил Цветков от областна дирекция БАБХ.

Въпросните животни са идентифицирани. Собственикът на конете вече е получил акт от 500 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase