Снимка: Pixabay
Всеки наемател е разполага с различен бюджет. За да изберете своето жилище под наем първо трябва да определите параметрите на възможностите си. Винаги трябва да се има предвид, че в офертите има предвидена част от наемодателя за преговори. Препоръчително е да търсите обяви с 5-10% по-висок наем от този, който сте готов да платите.
 
Не е лесно да се отговори на въпроса "Какъв наем мога да си позволя?"
 
Експертите препоръчват наемателите да харчат не повече от 25% до 30% от месечния си доход за наем. Например вашето домакинство има месечен чист доход 2000лв., наемът ви не трябва да надвишава 600лв. на месец.
 
Както при всяко правило и тук може да има изключение и вашите персонални обстоятелства да допускат по-висок или по-нисък наем.
 
Експертите препоръчват четири основни стъпки, които да следвате за определяне на наема, коюто можете да си позволите:
 
1. Погледнете целия си бюджет.
 
Има различни методи на бюджетиране, но правилото 50/30/20 обаче е признато от много финансови експерти. Според това правило бюджетът ви трябва да бъде:
 
50% от доходите ви са за фиксирани разходи - като наем, транспорт, комунални услуги и хранителни стоки;
30% от доходите ви са за вечери навън, развлечения, хоби, спорт, шопинг терапия;
20% от доходите ви са за изплащане на дългове, кредити и спестяване за бъдещето.
Използвайки тази разбивка, можете да видите как ръководството за 25% -30% наем може да се промени, ако другите ви разходи са различни. Ако са включени комунални услуги и имате ниски транспортни разходи, е възможно да си позволите да дадете за наем до 40% от доходите си.
 
2. Бъдете реалисти по отношение на разходите си.
 
Когато мислите да свиете някои части от бюджета си, за да увеличите максимално наема, бъдете честни относно начина си на живот. Ако трябва да се откажете от хобито си, за да покриете наема, решете дали това наистина е нещо, без което можете да живеете в хармония със себе си.
 
Още от съветите за наемите - вижте тук
 
Ако сте успели да определите какъв наем можете да си позволите, разгледайте офертите за наеми в imoti.net
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase