Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

София е 106-тият най-евтин град за живеене в света. Столицата е паднала от 90-та позиция през 2019 г.на 106-та през 2020 г., показва проучването The Worldwide Cost of Living на The Economist.

Българската столица е с най-голям спад в класацията. След нея е Казабланка - с 14 позиции за година.

Мароканският град дели 106-тото място със София, допълва "Монитор".

Рим и Дюселдорф са се върнали с 11 позиции назад и делят 43-то място в класацията. Оманската столица Маскат е 102-ра, като спадът й в рейтинга е с 10 места. Същите са показателите и за Белград. Главният град на Сенегал Дакар и австралийският Пърт също отчитат понижение на рейтинга си за евтин живот с по 10 позиции и в общата класация заемат 112-то и 74-то място.

Най-голямо поскъпване е отчетено в Истанбул, Киев и Бостън, които се нареждат на съответно 96-то, 86-то и 33-то място. При тях покачването в позициите е с между 18-24 места нагоре. Заедно с американския град е Москва, но руската столица отчита изкачване с 16 позиции.

Най-скъпи в света са азиатските мегаполиси Осака, Сингапур и Хонконг, които имат индекс 102 над базовия на Ню Йорк, който винаги е 100. Сингапур и бившата британска колония, сега обособен район на Китай, запазват втората и третата си позиция. Четвърти е Ню Йорк, а пети с индекс 99 е швейцарският град Цюрих.

Най-евтин с индекс 25 е животът в сирийската столица Дамаск, която и през миналата година е била на същото ниво на класацията - 132-ро. След нея по евтиния е Ташкент, столицата на Узбекистан. Главният град на бившата съветска средноазиатска република има индекс 35. След нея по евтиния с индекс 34 е друг град от района - бившата столицата на Казахстан - Алмати. На 129-то място с еднакъв показател 35 са икономическият център на Пакистан - Карачи и аржентинската столица Буенос Айрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase