Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Тази година по софийските улици ще тръгнат 15 нови електробуса и 13 трамвая, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред Канал 3.
 
Тя обясни, че модернизацията на градския транспорт е една от основните мерки за справянето със замърсяването на въздуха.
Още по темата
Изграждането на първия етап от третата линия на метрото пък ще спестява 90 хиляди тона вредни емисии годишно. Фандъкова уточни, че през тази година ще бъдат пуснати 8 км от третия лъч, а други 4 ще бъдат завършени. 
 
Фандъкова обяви, че има голям интерес към програмата, в която са инвестирани 57 млн. лв. за подмяната на печките на 20 000 домакинства. 
 
Като част от борбата срещу мръсния въздух продължават и акциите на пътна полиция за засилени проверки на колите, които замърсяват. Тя коментира и идеята на Министерствата на икономиката и екологията в София да бъде изграден завод за рециклиране на строителни отпадъци. По думите идеята се е коментирала вече в общината.
 
Фандъкова определи като спекулации и манипулации критиките на опозицията на ГЕРБ в Столичния общински съвет, че инвестициите в кварталите не са достатъчни, а парите се раздават според партийната окраска. 
 
"Всички инвестиции в София са в кварталите. Нима големите инфраструктурни проекти не са в кварталите? Метрото в "Овча купел" не е инвестиция в кварталите ли", попита Фандъкова и допълни, че работи с всички районни кметове, които имат желание да работят. 
 
Кметът на София обяви, че общината има ясни приоритети, които са заложени в бюджета за 2020 г. - развитието на инфраструктурата, образованието и екологията. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase