Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все още нямам решение дали да се кандидатирам за кмет на София. Ако го направя, ще бъде с хората, а не с партиите. Това каза пред bTV омбудсманът Мая Манолова.

Повод за думите й стана предложението на софийските социалисти тя да бъде водещият кандидат на БСП за кмет на София на предстоящите местни избори през есента.

Манолова сподели, че различни партии се опитват да я номинират, но колкото повече "мераклии я натискат за това, толкова повече се отказва". Въпреки това, безцеремонното, по думите й, държание на държавата към хората я мотивирало в обратна посока - към кандидатиране.

Още по темата

Омбудсманът коментира и казуса с драстичното намаление не партийните субсидии, по предложение на премиера Бойко Борисов.

"Законът за партийните субсидии е откровен опит за легализиране на корпоративното влияние върху партиите и подчиняване на бизнес интереси", смята Манолова и допълни, че това поставя под въпрос демокрацията и "политическия плурализъм, за които гражданите се бореха по време на промените".

По тази причина Манолова смята да сезира Конституционния съд за казуса. Тя не отрече, че бизнесът е плащал и преди на партиите, но това е ставало незаконно и е било наказуемо.

По повод конфликта си със здравния министър Кирил Анананиев заради протестите на медицинските сестри, Манолова беше категорична, че увеличението на заплататите на протестиращите сестри е между 20 и 60 лв., което било смешно и не отговаряло на обещанието, което министерството е дало.

Оказва се натиск върху протестиращите медицински сестри, заяви Манолова, която е убедена, че случващото "обрича здравната ни система".

В момента пък канцеларията й работи по Закон за частния фалит, който ще бъде внесен в парламента.

"Българиският гражданин постоянно задлъжнява и около него се затяга финансова примка", категорична е Манолова и допълни, че този закон ще облекчи положението на длъжниците. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase