Снимка: Pixabay

Едва ли ще има задълбочен дебат за липсата на пари за инфраструктура и поддръжка на зелените площи в столицата по време на предстоящите избори. Но обществените организации вече са създали рефлекса да задълбочават дебата в такива моменти. Това заяви Ангел Буров, заместник-председател на Съюза на урбанистите в България, преподавател в катедра "Градоустройство" в УАСГ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него Общият устройствен план на столицата трябва да бъде изменен, за да стане по-прозрачен, достъпен и ясен.

Има необходимост от обществено обсъждане на промените в Общия градоустройствен план на столицата, налага разбираемото и достъпно поднасяне на информацията, за да има комуникация и резултат от нея“.

Гостът посочи, че дълги години живеем с представата, че София расте с голям брой жители и се възобновява, но това не е така. “По данните на демографията столицата вече няма естествен прираст на жителите”, каза експертът и поясни, че е необходимо да се взимат решения доколко ще се позволи миграцията към столицата, дори от страна на чужденци с оглед на сигурността.

По отношение на жилищния фонд на столицата Ангел Буров обясни съществуващото напрежение - има жилища, но те не са на предпочитани места, а от друга страна има голям брой жилища, които са блокирани. Защо е така - предстои да се разбере и да се реши проблемът, каза още той.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase