Снимка: Булфото

Вчера в мрежата се появиха снимки на реновираните участъци – от площад "Гарибалди" до площад "Славейков" и от ул. "Г. С. Раковски" до бул. "Васил Левски", които едновременно разсмяха и възмутиха потребителите в социалните мрежи.

Причината са новите ограничители по протежение на улицата, които бяха оприличени от някои на надгробни плочи и перки на акули.

Още по темата

Предизвикалите изключително остра полемика ограничители около трамвайното трасе са по изискване на Пътна полиция, а избраната форма е с цел да са щадящи за погледа и да не се използват за други цели, обясни пред bTV проектантът на спорното решение арх. Радомира Методиева.

Тя обясни, че конкурсният проект не е включвал подобни колчета, но "по нашия закон понятието "Споделено пространство" не е дефинирано и законово прието" и така от КАТ са поискали поставянето на ограничителите.

Защо точно тази необичайна форма?

Методиева посочи, че на "Солунска" било експериментирано с кубчета, но веднага те били припознати "като места, удобни за сядане" и затова била предложена скосена форма, която да не позволява подобна злоупотреба с общинско имущество.

Няма ли обаче риск човек да се спъне в ниската гранитна призма и да се окаже върху релсите?

"Това, което сме поставили, е възможно най-щадящото за погледа. Човек може да се спъне във всяко нещо, стремили сме се да има визуално единство в материалите. Цветно нещо няма как да е гранит", настоя проектантката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase