Снимка: Булфото, архив

След като от ВМРО се заеха да пишат закон, с който да се криминализира неплащането на питейна вода, духовете в ромското гето "Филиповци“ се разбудиха.

В махалата водомерите са три – единият е в здравната служба, другият е в училището, а  третият  - в частна фондация.

Още по темата
В квартала живеят 6000 души, а половината нямат вода, обясни кметският наместник Мирослав Колев.

Според него никой не е отказал да си плати водата, но проблемът е, че хората нямат водомери и прехвърли топката в полето на "Софийска вода".

"Имаме 1000 молби дадени, пускаме ги от 7-8 години, но досега никой не ни е обърнал внимание“, отсече той пред Нова телевизия.

През махалата минавала една тръба, поставена там през 1957 г.

Жител на квартала обясни, че "Филиповци" е изграден от 1955 г., когато насила били пратени 250 човека да живеят в "нечовешки условия с общински тоалетни".

"От тогава досега никой не се е сетил за нас, тези палячовци от ВМРО си правят пиар на наш гръб, а ние трябва да съдим общината, защото мръсния канал минава над водопровода и децата ин пият отпадни води“, скочи той.

Според него има двоен стандарт за българи и за роми.

Възрастна жена призна, че живее в общинско жилище във "Филиповци“ от 35 години и никога не е плащала вода.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера коментира, че реално няма загуби на вода, има кражби и със сигурност проблемът не е само на София, а и на много други места и като пример посочи Сливен и Търговище.

"Накрая сметката плаща изрядният потребител, за да стигне водата до чешмата, има разходи и някой трябва да ги плати, защото безплатен обяд няма“, настоя той. 

Според него жителите на "Филиповци" и "Факултета" ползват два пъти повече от средната консумация на вода на човек в останалите квартали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase