Снимка: "Спаси София"

Общ преглед

Проект за възвръщане на част от блясъка на позабравения парк "Камбаните", разположен до столичния квартал "Младост" в полите на Витоша, осъществяват от гражданската инициатива "Спаси София" в сътрудничество със Столична община. Началото е поставено преди година, когато доброволци от гражданската инициатива заснемат с дрон видео на паметника с цел популяризирането му и само за няколко седмици боят на хората,  които са го гледали достига 725 хиляди.  Видеото е споделено над осем хиляди пъти във Фейсбук.

Благодарение на Програма "Европа" 2017 на Общината, която отпуска средства на неправителствени организации за различни проекти, успяват да осигуряват парите.

"От една година насам се опитваме да популяризираме този паметник.  Оказа се, че доста хора в София дори не предполагат за съществуването му,  а тези, които знаят за "Камбаните", не са напълно наясно какво представлява и какви ценности носи", обясни пред БНР Христо Илиев от "Спаси София".

В момента паметникът се стопанисва от Италианския лицей. Парите за поддръжка, които лицеят получава, не са достатъчни. Някои от дейностите по проекта включват освежаване на бетонните постаменти, поставяне на ново осветление, нови кошчета, нови знамена, поставяне на туристически табели.

"Миналата седмица успяхме да приключим дейността с почистването на бетона и наистина резултатите са впечатляващи - все едно паметникът сега се открива", каза още Илиев.

Предстои високата част на паметника  - високият монумент, да светне през нощта и от голяма част от София ще може да се видят как светят камбаните.

"В момента кандидатстваме за финансиране догодина отново от общината, за да продължим дейността по облагородяването на паметника. Така че дейностите продължават и догодина, като имаме планове през 2019, когато се навършват 40 години от построяването му, да организираме една детска асамблея, както са се организирани едно време", каза още Илиев.

"Ще има и "Камбаните" тур:  Това са няколко организирани посещения на самия монумент, на парка около него, като идеята е да разкажем на хората за какво става дума, защо е построен, как всъщност сферата на върха на "Камбаните" представлява земното кълбо, вътре има седем камбани, които символизират седемте континента - изключително много любопитни детайли, които малцина знаят", разказа Илиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар