Снимка: Булфото

Общ преглед

Членове на сдружение "Български вегански съюз" протестираха и поискаха оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Повод за протеста, който се проведе пред Министерски съвет, са проблемите с фермите за норки в българските села Маджерито и Любен Каравелово.

Още по темата

Протестиращите отбелязват, че има избягали норки, които пренасят вируси и нападат домашните животни на живеещите в близост до фермите.

"Най-сериозната заплаха от отглеждането на норки е заплахата за околната среда. Във фермата се отглеждат американски норки, които са инвазивен за Европа вид и които са в процес на включване в списъка на Европейската комисия за забранени за отглеждане на територията на ЕС видове", настояват от организацията.

Те също така твърдят, че фермата няма разрешително за водовземане, както и че функционира вече две години в нарушение на множество наредби, поради което смятат, че министерството обслужва частни бизнес интереси. 

Веганите осъществиха пърформанс, при който символично отрязоха "козината си", като обръснаха главата на една жена от протестиращите и се заканиха да я дарят на управляващите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар