Снимка: Bulgaria ON AIR

Паметникът на Съветската армия трайно е разединил българското общество. Нашето настояване е той да бъде демонтиран и да бъде изпълнено решението на общинския съвет от 1992 г. Този паметник символизира присъствието на един окупатор. Държава, която ни е обявила война.

Още по темата

Това обяви в "България сутрин" председателят на ДСБ-София проф. Вили Лилков. Вчера той взе участие в протест пред паметника, на който присъстващите настояха за демонтирането му.

"Смисълът на обществените пространства е да събират хората, а не да ги разединяват. Памениткът е обсебил цялата Княжеска градина. Първоначалната идея е била за арка на победата, в която да се впише силуетът на Витоша. Памениткът е изтласкал живия живот по периферията на градината", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Вили Лилков трябва да се мисли по градски, защото развитието на Княжеската градина зависи и от съдбата на паметника. Той е категоричен, че двете не могат да съжителстват заедно.

Политологът доц. Мария Пиргова не се съгласи с мнението на Лилков и посочи, че ДСБ в момента е периферна партия, която не може да си намери място.

"Вчера са се събрали 50-ина души, но в България няма потенциал да се отрече антифашистката коалиция, която олицетворява този паметник. Хора, които нямат съвременна работа, могат да се занимават с това минало", настоя тя.

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев тя отбеляза, че паметниците са памет, която съществува през годините. По думите ѝ в момента няма обществена енергия да се говори за това и да се връщаме назад.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase