Снимка: архив, Булфото

Столичният инспекторат стартира засилени проверки дали домакинствата изхвърлят правилно отпадъците си в контейнерите. Онези, които не разделят боклука и слагат нерегламентиран отпадък в сивите кофи, ще бъдат глобени.

"Нека гражданите правят усилия да събират опадъците отделно! Предстои да засилим санкциите", предупреди от "Труд" инж. Веска Георгиева, началник на Столичен инспекторат.

Проверките се извършват с автомобил, който върви след сметосъбиращите машини. Инспекторите буквално надничат във всеки контейнер, за да установят съдържанието му. Ако вътре има повече от допустимото количество нерегламентирани отпадъци, той се изхвърля по-късно от специализиран камион на депото във Враждебна, a виновните подлежат на санкции.

"В централните зони на столицата установяването им е по-трудно, но по периферията, където домакинствата разполагат с индивидуални кофи, това не е проблем", коментира Георгиева.

Мониторингът ще се извършва до 18 август във всичките 24 административни района на София.

"Контролираме също изпълнението на договорите, които фирмите имат със Столична община и спазването на графиците с цел да се оптимизира маршрута на камионите заради течащите ремонти през лятото", каза директорът на инспектората.

От 16 до 25 юли са проверени 17 района. Смесване на битов отпадък със строителни материали е установено в кварталите Витоша, Красно село, Искър, Слатина, Овча купел и Младост. В Слатина, Овча купел и Младост са открити и зелени биоотпадъци в кофите.

Глобата за изхвърляне на забранени видове боклуци в сивите контейнери, предвидена в Закона за управление на отпадъците, е от 300 до 1000 лева, а при рецидив скача двойно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase