Общ преглед

Левски смущава и вдъхновява, обяви президентът Румен Радев в словото си пред гостите на церемония по освещаване на паметника на Васил Левски в парка на Военната академия "Георги Раковски" .

"Днес портрета на Дякона виси във всяко училище, във всяка институция, името му носят селища, клубове и награди. Левски е месията на националната революция, неин проповедник, вдъхновител и организатор, но Левски е явление надвременно, той не е застивал в страниците на историята, нито в гранита на паметниците", подчерта още държавният глава.

Радев отбеляза, че тази година почитаме Апостола с много събития, като едно от най-похвалните е издигането на този паметник и "то точно тук, във Военната академия, която обучава и възпитава пазителите на Отечеството".

Думата "отечество" днес почти не произнасяме, защото някои наричат България "тази страна", други твърдят, че "няма такава държава", каза още президентът Радев и допълни, че когато се ражда Апостола, тази държава действително не съществува, но Отечеството е в сърцата на Левски и такива като него.

В словото си президентът призова да не забравяме, че българският народ може да надмогне всяка неволя, стига да надмогне собствените си слабости. "Стремежът ни поне малко да се равним с този великан на духа и делото трябва да се гради върху това да бъдем мъдри, решителни и последователни като него. Да работим всекидневно за единството на българската нация и за по-честното й настояще", каза още Румен Радев.

Държавният глава благодари на Инициативния комитет и на всички, имащи отношение към идеята за издигането на паметника. "Този паметник да бъде знак на идните поколения, че там, където има българщина и родолюбие, Левски продължава да живее", заръча Радев.

На церемонията на откриването на паметника присъстваха още вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, столичният кмет Йорданка Фандъкова, началникът на отбраната генерал- лейтенант Андрей Боцев, генерали, адмирали, офицери и граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар