Снимка: архив "Булфото"

Полицията проверява дали охраната на къщата в Бистрица е съпричастна към мега обира за 1,5 млн. лв.
Ударът в дома на родителите на братята Димитър и Константин Илиеви е бил извършен преди дни. Двамата са бивши собственици на столични клубове, сред които „Ялта" и злополучният „Индиго", в който преди години загинаха 7 деца.

Веднага след кражбата в столичния кв. "Бистрица" възникнали сериозни подозрения, че близък до семейството човек е помогнал на бандитите с информация, пише "24 часа".

Разследващите установили, че обирджиите много точно са планирали обира във време, в което стопаните на дома са били на почивка. Те се промъкнали невидими за охраната, успели бързо да открият металната каса, в която фамилията държи парите и ценностите си. Бандитите дори я разрязали с шлейф без да бъдат чути от гарда.

Още по темата
Охранителят, който не бил чул и видял нищо, е подложен на полиграф, но го е издържал, обясниха полицаи.
След като съмненията от него паднали, разследващите се насочили към кръга от близки на двамата бизнесмени.

Сред заподозрените за изнасяне на информация попаднали бизнес партньори, други хора, ангажирани с охраната на братята, и техни приятели. До какво е довело разследването от полицията не казват, защото ще попречат на работата си.

По случая след публикациите в медиите започва да работи и НАП. Данъчните са образували проверка за произхода на средствата на двамата братя. Те са обявили, че липсващата сума е около 300 000 лева, но декларирали и кражбата на много скъпоценности, сред които злато и скъпи часовници.

По данни на оценители общата стойност на обраното е около 1,5 млн. лв.

Според една от основните версии кражбата е дело на бригада от поне 4-ма опитни крадци от столичния кв. "Люлин". След като са се сдобили с информацията кога къщата ще е празна, те направили план как да проникнат в нея. Запознати коментираха, че обирът не е сред най-сложните и самото изпълнение е по-лесната част.

Къщата е била наблюдавана поне няколко седмици. Имотът е в затапено разклонение на ул. "Янчовска река" в края на "Бистрица". Каменната ограда около сградата е висока около 2 метра, но към входа не гледа камера.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase