Снимка: архив, Bulphoto

Със седмица ще бъде забавен демонтажът на паметника пред НДК - "1300 години България", след като неизвестни извършители подпалиха крана, който трябваше да премахне монумента за 30 дни.

Стойността на повредения кран е над 1 млн. евро. Именно с него са били вдигнати и преместени запалените цистерни в Хитрино, разказа пред Bulgaria ON AIR инж. Иван Стайков от общинската фирма "Софинвест", която е наела машината.

Още по темата
Премахването на запаления кран ще започне във вторник.

Подпалването му обаче не е първият акт на вандализъм, обясняват от "Софинвест". Откакто започнал демонтажът на паметника, всяка сутрин информационните табели около обекта са счупени. А заради подпалването на крана от неделя зоната около монумента се охранява от двама човека.

В злополучната нощ, за да отвлекат вниманието на охраната, подпалвачите почукали на оградата:

"Предполагаме, че са влезли през оградата откъм детския кът на горичката, където има камера, но тя е отдалечена. Това почукване на оградата е явно отвличане на вниманието", разказа още инж. Стайков.

При палежа на крана са били застрашени човешки животи. Това посочи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНТ.

Герджиков припомни още, че точно реди началото на демонтажа е извършена експертиза, която доказва, че стоманенобетонената конструкция е опасна дори след реставрация.

Той също увери, че демонтажът ще продължи, а след него на мястото ще бъде поставен оригиналният лъв, който е бил част от композицията на войнишкия паметник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase