Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Демонтирането на паметника "1300 години България" е в разгара си. Пластиките от него ще бъдат внимателно свалени, транспортирани, съхранени и изложени в Националния исторически музей. Това каза столичният общински съветник Михаил Владов пред репортерът на Bulgaria ON AIR Асен Манасиев.

"Паметникът е наистина опасен и трябва да бъде премахнат. Монументът може да ни изложи пред европейците. На негово място ще бъде възстановен паметникът на загиналите от 1-ви и 6-ти Пехотни полкове", добави общинският съветник Стефан Марков.

Още по темата
Владов и Марков посочиха, че Столична община ще вземе нужните мерки да обезопаси процеса по демонтаж на паметника "1300 години България".

След дългогодишна сага вчера започна демонтирането на паметника пред НДК. В последните няколко години решението паметникът да бъде премахнат беше на няколко пъти обжалвано. В защита на монумента се изразяваха творци и артисти, организираха се подписки и групи в защита на паметника.

Монументът от години разделя хората на две противоположни позиции. Онези, които искат паметника да остане смятат, че монумента умишлено не е поддържан, а нарочно докаран до рушащото си състояние.

Противниците на паметника "1300 години България" пък са категорични - той отдавна е трябвало да бъде демонтиран, защото се руши и е опасен за столичани, а е и естетически неиздържан.

В крайна сметка беше решено, че бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей, а монумента премахнат, защото възстановяването би струвало прекалено скъпо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase