Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Общ преглед

Десетки граждани се събраха на протест за запазване на паметника "1300 години България” пред НДК.

Демонстрантите изразиха несъгласието си с решението на Столичната община да събори монумента, който според тях е „произведение на изкуството”.

Още по темата

За кратко те блокираха кръстовището между булевардите "Витоша” и "Патриарх Евтимий”.

Въпреки че подадоха жалба срещу решението на общината, то беше отхвърлено и до няколко седмици паметникът ще бъде демонтиран.

От Столичната община обаче са категорични, че решението за демонтирането на паметника е крайно и не подлежи на обжалване.

"Това е едно тоталитарно вземане на решение, защото не е взето под внимание мнението на специалистите, хора с образование”, смята Людмил Димитров  от Инициатива „За запазване на „1300 години България”.

Въпреки че загубиха битката в съда, защитниците на паметника все още имат надежда, че той няма да бъде премахнат.

"Той беше оставен на разрухата и то съзнателно толкова години. Ако преди 5 години, когато имаше идея да се възстанови, струваше един милион, сега ще струва 5 реално”, заяви художникът Светлин Русев вчера.

Според него запазването на монумент нямало да спре възстановяването на съборения войнишки паметник на Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни.

"Не трябва да ги противопостяваме! Място за войнишкия паметник има, има проекти за неговото изграждане, в краен случай би могло да бъде възстановен в тази градинка. Но не бива да махаме паметник, за да слагаме друг”, категоричен е Людмил Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase