Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Столичната община започна цялостен ремонт на пътната настилка на ул. "Вашингтон", в участъка от ул. "Трапезица" до ул. "Пиротска". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета по транспорт Евгени Крусев провери възстановяването на паважната настилка там.

По думите й след експонирането на един от най-интересните проекти на културно-историческото наследство на София – "Западна порта на Сердика", ремонтът ще е като завършек на археологическия парк, а участъкът от ул. "Вашингтон" ще се превърне в пешеходна зона, която се свързва ул."Пиротска".

"Извършва се цялостен ремонт на ул. "Вашингтон" в участъка между ул. "Трапезица" и ул. "Пиротска". Улицата беше изцяло укрепена по проекта за изпълнение на Западна порта по норвежкия механизъм. Изграден е нов водопровод и сега се ремонтира пътното платно. Изпълнява се нова пътна основа и се възстановява паважната настилка с едър гранитен паваж. Цялостно се обновява тротоарната настилка с бетонови павета, изградени са нови улични шахти", обясни Фандъкова.

Във връзка с новия археологически парк "Западна порта на Сердика", тя обясни, че той е отворен за посетители от 09:00 до 21:00 часа.

Кметът Фандъкова посочи също, че за да се запази характерът на историческия център на града е възложила на главния архитект на София да бъде направен силуетен план на сградите по ул. "Вашингтон".

Предвижда се ремонтът там да приключи за около месец.

По думите на Фандъкова досега са ремонтирани около 24 малки улици в квартали на града, както и цялостно тротоари по 26 улици. Те са в райони като "Лозенец", "Оборище", "Надежда", "Триадица", "Младост", "Искър", "Студентски" и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase