Опашки пред каналите в КАТ. Снимка: "24 часа"

Всеки, който иска да регистрира законно колата си в столичния КАТ, трябва да се въоръжи най-малко с 5 часа търпение.

Опашки пред 5 гишета, чакане пред "каналите" за проверка дали са пренабити номерата, после на редичката за номера...

52-годишен софиянец се "похвали", че преди седмица изминал това разстояние, за да узакони своя автомобил, купен чрез лизингова компания, за цял работен ден - 8 часа, като е пристигнал в 8 сутринта и си е тръгнал малко след 16 часа.

Още по темата

В петък правителството обеща този изморителен и унизителен начин на регистрация да отпадне. Вместо това сделката по продажба на кола ще става само пред нотариус.

Реформа ще има и в другите административни услуги на КАТ. Вероятно и самата сграда на пътната полиция ще бъде преместена почти извън София, защото една от причините е липсата на достатъчно място за кандидатите, дошли да се регистрират.

Кога ще изпълнят нареждането на премиера Бойко Борисов, който се възмути от начина, по който КАТ се отнася с гражданите, все още не е ясно.

И вчера пътят беше дълъг и труден. С отиването в пункта човек трябва да се нареди пред каналите в столичния КАТ, за да подаде заявление за смяна на талоните на автомобила. Заради летните месеци и по-малкото хора в София в понеделник опашката там се движеше за около час-час и половина.

Веднъж попълнил заявлението, собственикът на закупения автомобил се нарежда на каналите за преглед на автомобила, което при късмет може да отнеме и 20 минути.

Следващото чакане е на гише за плащане на новите номера. Там отнема най-малко време - 5-10 минути. След това обаче има нови опашки за получаване на табелите.

Хората се извикват по уредба и за да не изпуснат ред, мнозина ходят с компания и един чака на гишето, за да повика титуляря.

В дни с по-малко хора това отнема между 30 и 40 минути. Веднъж сдобил се с табелите, човек трябва да отиде на нова опашка, за да му ги поставят. Там вече е бързо - 10-ина минути.

"Късметлия съм, само за 3 часа си регистрирах колата, приятели са ми разказвали как са стояли по цял ден", разказва пред "24 часа" Константин. По думите му минал 3 пъти през едно и също гише заради различни документи, които се издавали на други бюра.

"Уж съм интелигентен и четох, но на място се оказа, че няма нищо общо", казва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase