Общ преглед

Проблемите със сградите, които са паметници на културата, са много тежки. По нашия закон, при проблем с някоя сграда, изминава повече от месец преди да се стигне до собственика. Заради законовата тежест се излагат на опасност човешки животи. Процедурата е тежка и се забавят нужните промени. Трябва да я сменят. Общината трябва да носи отговорност, че не е извършила обезопасяване на стари сгради.

Това посочиха Александър Каракачанов, бивш кмет на София и архитект Дафина Барфончовска в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Днес са поканени собствениците на имота в столичния район "Възраждане", чиято тераса се срути и рани жена, на среща в общината, за да дадат разрешение за оглед на мястото. Това каза кметът на "Възраждане" Савина Славова пред Bulgaria ON AIR.

"Министерство на културата няма нужния капацитет да обезопасява превантивно паметниците на културата. Единствено и само с глоби може да накараш хората да спазват правилата", поясни Барфончовска.

Според Александър Каракачанов ако има желание законът да се премени, то това би станало много лесно.

"Кметът на София госпожа Фандъкова, ако искаше да се променят нещата може да накара юристите си да внесат нужните законодателни промени. Когато човек иска да реши проблемите, има как. Фандъкова има авторитет, нейната партия е на власт, може да се реши проблемът с едно обаждане до Бойко Борисов", заяви бившият кмет на столицата.

Той смята, че ако собственика на опасна сграда не може да бъде накаран да я реновира, то общината трябва да срути опасната част от имота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар