Районният кмет Десислава Иванчева. Снимка: БТА

Главният архитект на столичния район "Младост" архитект Весела Тасева е освободена от длъжността. Това съобщи районния кмет Десислава Иванчева.

Още по темата

Тя обясни, че Весела Тасева е подписала разрешителното за проекта "Гранд Каньон", въпреки несъгласието на ръководството на район "Младост", като се е поддала на натиск на главния архитект на София Здравко Здравков.

"Лицето, което се поддава на натиск и не се съобразява с идеята и каузата на живущите в "Младост", е освободено", посочи Иванчева.

Ивета Вутева от администрацията на "Младост" посочи, че такъв мегапроект е в ресора на главния архитект на Столична община Здравко Здравков, а е бил прехвърлен в районната администрация на "Младост", което не е от неговата юрисдикция.

От община "Младост" са върнали проекта по компетентност на главния архитект на СО, като са посочили, че не разполагат с такъв капацитет от архитекти и инженери, за да могат да излязат с решение. В четвъртък миналата седмица обаче проектът отново е върнат в район "Младост" за издаване на разрешително за строежа.

Натискът е голям, коментира Ивета Вутева и попита след като всички специалисти в СО са съгласували проекта и той е подписан, на базата на какво не е издадено и разрешителното и защо топката се прехвърля в район "Младост".

Подложена на този натиск арх. Тасева на следващия ден е издала разрешително за строеж, без знанието на кмета на "Младост", посочи Вутева. Тя коментира, че проектът не е лош, но мястото му не е в "средата" на "Младост".

Проблемът с пътната инфраструктура, ВиК и електрозахранването е много сериозен в "Младост" и никой не си дава сметка, че постоянното даване на разрешение за такива строежи влошава обстановката в квартала и начина ни на живот, посочи Вутева.

Иванова отбеляза, че не е направено реално обществено обсъждане по проекта "Гранд Каньон" и коментира, че никой не се интересува от мнението на гражданите, а те искат да участват с предложения и дискусии и да бъдат чути.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase