Снимка: Dnes.bg

След като жителите на столичния квартал "Красна поляна", които от години са подложени на тормоз от страна на легалните и нелегалните обители на Виетнамските общежития - едно от ромските гета в района, настръхнаха срещу строителството на нови блокове за роми, кметът на района Иван Чакъров опита да успокои страстите. 

Той покани всеки, който иска да знае за какво точно става въпрос на заседание на Обществения съвет на района, но беше посрещнат не с аплодисменти, а с освирквания.

Още по темата

Тясната зала в сградата на районната администрация се оказа твърде малка за хората, които отидоха на срещата с Чакъров, но пък критиките към него бяха толкова големи, че думите му трудно се чуваха от репликите на недоволните хора.

"Наглец! Само се хвали какво е направил за ромите, ами за нас?! Жалба през жалба давам до полицията и нищо, все ме крадат! Страх ме е да се прибирам и вече не само по тъмно, ами и по светло! Западния парк на нищо не прилича вече, половината дървета са изсечени на метър, да се навеждат като ги режат!“, се чуваха от всички ъгли на залата.
 
А кметът на района се опитваше да ги увери, че въобще не става въпрос да се строят още два блока за роми, а че се налага да се съборят Виетнамските общежития, защото са опасни за живеене.

Така че Столична община кандидатства за пари по Оперативна програма "Региони в растеж“, за да построи на мястото на гетото Център за социална интеграция.

Като бъдат съборени част от Виетнамски общежития, които носят името "Селище на строителя", щели да се построят кризисни центрове за  жени, пострадали от насилие, за деца, пострадали от насилие, Център за работа с деца на улицата, както и Център за временно настаняване и приют.

Така, според сметките на Чакъров, като се съборят част от блоковете, общият брой на апартаментите ще бъде редуциран от 360 на 250.

Вече е започнало и поетапно освобождаване на въпросните блокове от наематели, които пък са били настанени там още по времето, когато кмет беше Александър Янчулев. През 1994 г. той е намерил за уместно да прати в общежитията, оставени в доста добро състояние от виетнамските работници, ромите, които живеели по паркове, гари или въобще никъде. 

От 2007 г. досега обаче вандалските набези върху блоковете са толкова разрушени, че е опасно да се живее там и има заповед за събарянето на част от тях.

Кметът обещава, че заедно с центъра за социална интеграция ще бъде построен и полицейски участък.

Чакъров обясни още, че преди години е искано от военния министър да бъдат предоставени ненужни вече на армията бази за настаняването на ромите, но и досега няма отговор. 

"Разбирам напълно, че всичко предприето от районната администрация и тази на Столична община, не е достатъчно за гарантиране спокойствието на гражданите от квартала и най-вече тези в съседство със "Селище на строителя". За съжаление се оказа, че няма законен  механизъм, чрез който по-бързо да бъде решен проблема, както и че за това са необходими огромни финансови средства, с каквито Столична община не разполага", призна той, но беше освиркан и призован за "Оставка!". 

А жителите на "Красна поляна" се заканиха, че няма да оставят така нещата и докато не бъде заличено гетото ще протестират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase