Снимка: кадър, Bulgaria ON AIR

Трите елена с изпочупени рога, затворени в клетка като коледна атракция пред столичен мол, са били в добро здравословно състояние. Такава е констатацията на компетентните власти.

Животните се озоваваха пред мола в средата на декември миналата година, като идеята беше да радват посетителите, но се оказа, че ефектът е обратен и хората се възмутиха от проявената жестокост към елените.

Още по темата
След подаден сигнал на зелен телефон до РИОСВ -София на 16 декември е последвала проверка, която е установила, че единият от трите елена, най-младият, не е бил регистриран, както изисква Законът за защита на животните, което означава, че е бил незаконно притежаван. И заради това на собственика е изпратена покана за съставяне на акт, информира екоминистърът в оставка Ивелина Василева в писмен отговор до депутати от Реформаторския блок.

Тя уточнява, че видът серевен елен не е защитен.

Два от елените – женска и мъжки са регистрирани и са имали ушна маркировка. Те са родени във ферма за отглеждане на едър рогат добитък в Германия.

Собственикът на трите елена ги е отглеждал във ферма в смолянското село Момчиловци.

Проверка на 4 януари тази година е показала, че те се отглеждани при условия които са близки до естествените за елените – гориста местност с открити площи, ливади и пасища на надморска височина от 1700 метра.

Мястото е оградено с дървена ограда и е монтиран електропастир за защита от хищници.

Освен това има дървен навес и хранилка за сено, лишеи и фураж.

Елените са в добро здравословно състояние, е заключението на експертите от РИОСВ – Смолян, извършили проверката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase