Снимка: архив, БулФото

На тържествена церемония в зала 1 на НДК бяха връчени дипломите на студентите от випуск 2016 г. на Медицинския факултет на Медицинския университет - София, съобщиха от висшето училище.

Това е 55-ият випуск в 100-годишната история на най-стария Медицински университет в България. На церемонията Хипократовата клетва са положили 367 млади лекари, като 73-ма от тях са с отличен успех.

Пълен отличник на випуска е д-р Виктория Борисова, която е получила наградата "Златен Хипократ". Сред дипломантите са и 161 чужденци - основно от Сирия, Турция, Гърция, САЩ, Израел, Кипър, Япония.

В поздравителен адрес министър-председателят в оставка Бойко Борисов е пожелал на абсолвентите никога да не губят мотивацията си да помагат на хората и с достойнство да упражняват най-хуманната и благородна професия - лекарската.

Наскоро направена сред абсолвентите анкета за техните очаквания за професионалното им развитие показва, че за първи път се наблюдава промяна в досегашната тенденция за предпочитан избор на реализация в чужбина, и повечето медици - 56 процента, избират България.

Това, което кара младите лекари да обърнат поглед навън, е по-добрата организация на здравната система - 22 процента, заплащането - 20%, и по-доброто техническо осигуряване - 17%, сочат резултатите от анкетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase