Снимка: БТА

Столичният инспекторат е наложил глоби на над 80 собственици, които не са почистили прилежащите територии към имотите си, съобщава на сайта си инспекторатът.

Най-много нарушители има в районите "Лозенец", "Надежда" и "Искър".

Според справка за обработените площи по зимното поддържане на територията на Столичната община от началото на снеговалежа, който започна на 5 януари, до 9 януари чрез разпръскване на смеси са обработени 41 476 дка улици с масов градски транспорт; 10 035 дка улици с обществена значимост; 1110 дка вътрешноквартални улици, 2370 дка опасни и стръмни участъци.

Чрез механизирано почистване – с гребла, са обработени 76 932 дка улици с масов градски транспорт; 17 426 дка улици с обществена значимост; 2370 дка опасни и стръмни участъци.
Общо 103 870 дка са обработени чрез разпръскване на смеси или това се равнява на 14 838 км пътна мрежа, посочват от Столичният инспекторат.

От там напомнят, че се правят проверки за непочистени прилежащи площи около административни сгради, офиси, търговски вериги и други, които всички собственици и ползватели имат задължение да почистват.

Проверките са на основание на Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столичната община. Според наредбата всички собственици, ползватели, лица, които фактически владеят или държат недвижими имоти или части от тях, са длъжни да почистват тротоарите пред и около сградите на имотите от сняг и лед, а така също и ледените висулки от сградите, нарушена мазилка и други застрашаващи живота и здравето на преминаващите до сградите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase