Снимка: архив, Булфото

След дълги години в молби и очакване да бъдат ремонтирани или изобщо построени улиците пред домовете им, жителите на няколко столични района дочакаха общината да се сети за инфраструктурата в кварталите.

Преди броени дни Столичната община обяви, че търси изпълнители на основни ремонти и изграждане на съвсем нови улици в 8 района и 2 села на територията й.

За целта от "Московска" 33 ще заплатят 13 584 000 лв. до края на 2018 г. Всяка от фирмите, наела се да строи, ще има право да го прави по максимум 5 от общо 15 обособени позиции, става ясно от заданието, цитирано от "Сега".

Най-много средства общината е заделила за район "Студентски". Там 2 700 000 лв. ще отидат за изграждане на улица в кв. "Малинова долина", а 1 344 000 лв. за пътна връзка между квартала и Студентски град.

Кварталът е сред бързо разрастващите се и общината изостава с изграждането на пътищата край новите блокове.

За обновяване на стари улици и изграждане на нови пък район "Овча купел" ще получи малко над 2,68 млн. лв., като над 1,67 млн. лв. от тях са само за реконструкция на ул. "Народно хоро".

За второстепенните улици на район "Слатина" са предвидени средства за основни ремонти. Изпълнението им ще струва близо 2 млн. лв.

Ремонт ще дочакат живущите на ул. "Хемус" в частта и от ул. "Коста Лулчев" до ул."Иван Димитров Куклата", която от години прилича на разорана нива.

Над 1,68 млн. лв. ще получи фирмата, която ще изгради две отсечки на ул. "Витиня" - от ул. "Момина клисура" до бул. "Ботевградско шосе" и от ул. "Константин Фотинов" до бул. "Владимир Вазов". Основен ремонт за 1,2 млн. лв. ще получи и ул. "Боянска" в район "Витоша".

Нова улица "Детелина" и част от ул. "Банска река" пък ще бъдат изградени за 528 хил. лв. в кв. "Филиповци". До малко повече от две години трябва да приключи и основният ремонт на ул. "Гюешево" от бул. "Инж. Иван Иванов" до бул."Акад. Иван Евстатиев Гешов". За подновяването на отсечката Столичната община е осигурила 420 хил. лв.

Кв. "Обеля" също ще се сдобие с две съвсем нови улици за 360 000 хил. лв., а в кв. "Банишора" ще бъде направен основен ремонт на ул. "Габър" за 252 хил. лв.

Столичната община търси още и фирма, която да ремонтира и изгради улици в селата Иваняне и Мърчаево за общо 456 хил. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase