Снимка: Булфото, архив

Столичната община не осигурява достатъчно достъпна среда за хората със зрителни увреждания, заявиха на пресконференция Йордан Младенов и Иван Янев от Facebook общността "За достъпна среда" по повод на Деня на белия бастун.

Младенов и Янев, които са незрящи, посочиха, че е изключително трудно за хора в тяхното положени, да се придвижват из улиците на града. На повечето места няма т. нар водещи линии, което затруднява изключително много придвижването.

Метрото е напълно недостъпно за нас, посочи Янев и допълни, че многократно е водил разговори директора на "Метрополитен" Стоян Братоев, но той "няма никакво съзнание за проблемите ни".

Незрящият мъж посочи, че по стълбите в метрото има стърчащи винкели и цяло чудо е, че още никой не е пострадал. Асансьорите в метрото не са достъпни за хората със зрителни проблеми, защото те няма как да разберат кое копче да натиснат, отбеляза Янев. Според него т. нар. умни светофари са объркали напълно цялото пешеходно движение в града.

"Няма нито един "умен" светофар, на който да мина сам", каза той, цитиран от БТА.

Според двамата незрящи достъпната среда не е заради липсата на пари, а заради неразбиране. Те обърнаха внимание и на фактът, че от 2009 г. насам се наблюдава отнемане на и без това малките държавни помощи за хората с увреждания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase