Снимка: Столична община

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети завода, в който е произведена тунелопробивната машина за третия метродиаметър, съобщиха от Столичната община.

Още по темата

Градоначалникът присъства на церемонията по приемането й в Швангау, Бавария. Машината е произведена в германския завод "Herrenknech", тежи 1600 тона и носи името Витоша.

Тунелопробивната машина ще пристигне в София в края на месеца и ще започне работа през февруари следващата година. Очаква се с нея да бъдат прокопани 7 км тунели от Земляне до "Малък градски театър зад канала".

Третата линия на метрото в София пресича града в направлението от бул. "Ботевградско шосе" през бул. "Владимир Вазов", централната градска част, кв. "Красно село" до ж.к. "Овча Купел" . Тя е с дължина 16 км и има 16 метростанции. Очаква се да бъде готова през средата на 2019 година.

Германската "къртица", която ще прокопава третия лъч на метрото, бе поръчана специално за терена на трасето, което е сочено най-трудно от началото на строителството.

"3 километра от тунелите минават под реки, подземни води, колектори и под изградените вече трасета, така че машината е направена точно за това", обясни преди време шефът на столичния метрополитен Стоян Братоев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase