Снимка: Dnes.bg

Общ преглед

Здравословни сладки, лечебен мед, домашно сирене, мляко, брашно от лимец  отклоняват от днес минувачите от пътя им в центъра на София. Фермери, пчелари, сладкари от малки семейни фирми разпънаха сергии в Градската градина и разказват с любов за производството си на всеки, който спре пред щанда им.  

Шатрите са част от така наречения Фестивал на отговорния начин на живот. Те ще останат между БНБ и Военното министерство от днес до неделя.  

"Ние сме пчелари, по професия инженер химици пенсионери. Съчетаваме любовта си към пчелите и познанията си в областта на химията", разказа пред Dnes.bg Мирана Илиева, която заедно със съпруга си са основали своя пчелин.  

"Познанията ни на химици ни дават информацията, че е добре човек да живее без да вкарва много химия през устата си, тоест да се лекува с медикаменти", добави тя. Илиева е категорична, че само с мед не може да се излекува човек, но би могъл да живее по-качествено, ако използва него вместо бяла захар или други сладки изкушения.

Тя разказа, че пчелите произвеждат не само мед, но още осем продекта, сред които прашец, прополис, пчелно млечице, пчелна отрова и други. Пчеларката ни разказа, че в момента се умува дали и биозаредената вода и биозареденият въздух в кошерите да не се приемат за пчелни продукти.  

Пчелните продукти имат благоприятно въздействие при всички болести, категорична е Илиева. Тя и съпругът й са създали и патентовали биоимуностимулатор, който възвръща самоизлечителните сили на организма.  

"Ние не сме потомствени пчелари, ние сме лудо влюбени в пчелите, пчеларството е поезията в агрономията, ако човек обича пчелите и е трудолюбив, може да стане пчелар", убедена е пчеларката.  

Противно на очакванията на фестивала за здравословни храни има и щанд със сладки и торти. Всички те са приготвени без животински мазнини, без бяла захар, без бяло брашно.  

"Нашата кухня не е бизнес, тя има за цел да подпомогне състраданието към живите същества. Предлагаме храна, за която не са страдали животни. С веганството ни свързва не само това, че не използваме животински продукти, но и се стремим да го комбинираме със здравословност", разказа съдържателят на кухнята Красимир Келяшки.  

"Не ползваме бяла захар, бели брашна, ние си правим шоколода, за да можем да кажем на майките с деца, които питат: "Има ли захар в шоколада?", че няма", разказа още Красимир.

Друго предимство на сладкишите му е това, че те се правят по уникални рецепти, които не могат да се открият в нито един сайт. Освен на Фестивала здравославните сладки могат да се открият и близо до Операта.  

На сергиите не липсва и домашно сирене, мляко, кашкавал.  

"Фермата ни произвежда млечни продукти от краве мляко, всичките продукти са домашно произведени, кисело и прясно мляко, прясно и зряло сирене, телешка създарма, кашкавал, извара, правим и телешки бульон", разказа Ренета Тодорова. Тя обясни, че произвеждат продуктите си в подножието на Стара планина, близо до София, между Мировяне и Доброславци.

"Нашите неща са вкусни, а когато едно нещо е вкусно, то си намира своето място. Човек трябва да се грижи с много любов за обработката на самата суровина, за да се получи нещо вкусно", разказа още фермерката. 

На Фестивала, освен храни, има и... играчки.  

"Те се правят изцяло от естествени материали, боите са на водна основа, лепилата са естествени, доколкото е постижимо. Дървесината е от дървета, които са към края на жизнения цикъл", разказа управителят на фирмата представител на сръбския производител Симеон Ралчев.  

Играчките са за малки и пораснали деца. Има и семейни игри.

"Много важно за нашите играчки е, че те имат за цел да развият умения в децата, различни от играчките, които свитят, свирят, движат се. При тези тук се очаква да има активно действие от негова страна и да изпита удовретворение. По този начин децата се подготвят да са активни, а не пасивни участници в по-нататъшния си живот", каза Ралчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар