Снимка: БТА

Регионалното министерство е внесло искане в Софийски градски съд да обяви за нищожна сделката за Царските конюшни, обяви строителният министър Лиляна Павлова.

Още по темата

Исковата молба е внесена вчера.  

Павлова съобщи, че е била направена проверка на документацията, която е показала, че бившият областен управител на София е извършил нарушение.

Анализът показал, че губернаторът на София не е имал правомощия еднолично и самостоятелно да се разпорежда с имота и не е налице хипотезата за прехвърляне или продажба или ликвидиране на съсобственост от името на държавата към тези частни лица. Според Павлова това е и заобикаляне на закона.  

Проверката на МРРБ е показала, че купувачът "Евротрансбилд" не е ясно легитимиран. Освен него имало и много други фирми, които също претендират съсобственост на имотите. 

"Така че ние всъщност нямаме реален съсобственик, на който този имот да е легитимно продаден", обобщи Павлова.

Анализът показал и че е налице категорично ощетяване на финансовия, държавния, публичния, обществения интерес при извършването на сделката.  

"Защото разполагаме с документи, които сме приложили към исковата молба, която входирах в СГС, за ипотеки, за апорти и сделки за продажби на имоти, части от имоти, идеални части в рамките на този терен, чиято стойност в пъти, като милиони, надвишава стойността на сделката за тези имоти", каза още Павлова.  

Тя обясни, че предстои да се уточнят и другите физически лица, които биха могли да предявят претенции към имота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase