Снимка: Пирогов

Болница "Пирогов" не е подписала договор с районната здравна каса, съобщават от лечебното заведение.

Ръководството на клиниката смята условията в договора за обидни за институцията.

Работещите в "Пирогов" още не са получили заплатите си за месец април, което е свързано с непревеждането на средствата, заработени от служителите на лечебното заведение за месец април 2016 година, посочват оттам. Заради неизплатените заплати служителите са в стачна готовност.

Както е известно, управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов заяви, че за първите три месеца на годината болниците са получавали средно по 106 млн. лв. месечно. Но спрямо заложеното в бюджета на НЗОК до края на годината лечебните заведения биха могли да разполагат с не повече от 97 млн. лева месечно. Това става ясно от стенограмата на едно от последните заседания на Надзорния съвет на Здравната каса през май.

По думите му очакваният дефицит в края на годината по перото за болниците е 70 млн. лева. Затова надзорът прие да се намалят бюджетите на болниците с 3% спрямо сумите, получавани през първите три месеца от годината.

По-късно днес стана ясно, че вероятно Столичната здравна каса ще бъде санкционирана заради неподписани договори. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването и член на Надзорния съвет на НЗОК Ваньо Шарков след края на заседанието на Надзорния съвет.

Той уточни, че на среща между НЗОК и ръководството на Столичната здравноосигурителна каса, която приключи по-рано днес, е изяснено, че само 15 от 80 софийски болници са подписали договорите си. Срещата беше предизвикана заради отказа на болницата "Пирогов" да подпише договора си със Здравната каса.

Обсъждането на евентуална санкция ще бъде на 10 юни, посочи Шарков. Той потвърди, че утре болниците ще получат финансовите си средства за април.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase