Снимка: Нова тв

Незаконни бараки в "Овча купел" никнат като гъби. Част от квартала е заприличал на гето, но кметът не можел да се пребори.

Жителите се оплакват от мръсотия, дим от постоянно палещи се огньове, множество кражби на коли, както и обири на хора.

Спорът между хората от "Овча купел" и общината продължава и днес. Кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров заяви, че можел сам да изчисти сметището.

Според жителите на квартала, ако постройките бъдат съборени, престъпността там ще намалее.

Повечето от обитателите на гетото са дошли в София от други градове в страната. Още около 1990 г. започнали да издигнат постройките, в които живеят, като за част от тях няма разрешителни. 

На въпрос дали има документи за къщата си, жена от гетото отговаря: "Нямаме, ама махалата както няма, така и ние. Както всички, така и ние".

Жителите обаче попитаха Чакъров дали ако те си построят къща някъде, където си поискат, то няма да бъдат изселени веднага.
 
"Да, ще ви изселим, но ако нямате друг дом ще ви настаним да живеете някъде", отговори им кметът.

"Значи ние трябва да работим, да плащаме кредит цял живот, да плащаме наем, за да живеем, а те могат да строят навсякъде. Защо пазите тях, а не пазите нас? Нас ни обират, нас ни бият!", казаха ядосаните жители пред Нова тв.

"12 пъти в моето семейство е обиран автомобил. Домът ми е разбиван, залових на място крадецът, но ми казаха че няма извършено престъпление, защото не е взел нищо. Значи той случайно в 2 през нощта е влязъл през проозреца ми. Това не е престъпление", разказа мъж, който живее непосредствено до гетото.
 
От управата на района твърдят, че през годините някои от постройките са били съборени. Повечето хора от гетото обаче имали регистрации на определени адреси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase