Снимка: facebook

Една инициатива събира десетки хиляди българи във Facebook, въпреки че започна преди по-малко от 24 часа.

Авторите й са я кръстили "HELP CORNER" и е част от по-голяма инициатива "Ако си дал..."

Вчера отвори врати първия от стотици хладилници, от които хора в затруднение ще могат да си взимат храна 24 часа в денонощието. Тази храна ще бъде оставена от хора, които често заминавайки на почивки, командировки или просто за уикенда, оставят в домащния си хладилник храна, която впоследствие се разваля и бива хвърляна.

Организаторите на инициативата призовават и собственици на хранителни магазини да не хвърлят храната, чийто срок за годност изтича след ден, а да я оставят във въпросните хладилници.

Първият такъв хладилник се намира на на ул. "Янко Забунов" и ул. "Бурел" в квартал Иван Вазов в София.

"Моля ви, помогнете тази информация да стигне до повече хора. Заедно сме по силни, ще променим живота си и средата, когато си помагаме", призовават от "Ако си дал..."

Снимката, която беше споделена близо 14 хил. пъти за по-малко от денонощие, е качена от Стефан Чолаков, който заедно с 15-годишния Мино Караджов, са хората зад благородната кауза.

Според данните на Българската хранителна банка (БХБ) около 670 000 тона храна годишно отиват на боклука. От там са изчислили, че това се равнява на 2,2 милиарда порции, ако се приеме, че всяка порция е около 300 грама.

Според БХБ в същото време 53,5% от българите не се хранят пълноценно. Това означава, че около 3,89 милиона души не могат да си позволят да си купуват достатъчно често месо, риба и плодове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase