Снимка: архив Булфото

Днес се навършват 20 години от жестоката катастрофа на Околовръстното шосе в София, при която загинаха 14 войници от Транспортни войски. Две десетилетия по-късно истината за трагедията все още не е ясна, няма и виновни за нея.

"За съжаление още в началото делото беше смачкано. Три пъти то беше възобновявано, но виновни за смъртта на 14-те български момчета няма. Явно е, че паметта ни е много къса и не се отдава почит на тези 18-19-годишни момчета, които отдадоха живота си за България", каза пред БНР председателят на Комитета на родителите на загиналите и пострадалите в казармата Юлия Симова.

Загиналите са: 27-годишният лейтенант Венцислав Вълчев, ефрейтор Юлиян Тодоров, 19-годишният ефрейтор Павел Димитров, 20-годишните редници Андрей Любенов, Ботьо Шинков, Венцислав Николов, Георги Илиев, Даниел Рангелов, Валери Цветков, Венцислав Герев, Лальо Стефанов, Йордан Балжийски и 21-годишните Румен Иванов и Стоил Христов.

На 11 август 1995 година вечерта те се връщат от строителен обект, когато военният камион ГАЗ, с който пътуват по Околовръстното, се врязва в трактор и пламва. Момчетата изгарят живи, оцелява само 19-годишният редник Кръстьо Дунчев, който и до днес отказва да говори. 

Една от най-спряганите версии за катастрофата е неуспешен атентат срещу Иво Карамански, който е пътувал в същото време зад камиона.

Днес родителите на загиналите войници ще се съберат за пореден път пред паметника, издигнат в чест на децата им на бул. "Околовръстен път" в София.

"Досъдебното производство още в началото беше размито, не беше направена транспортна експертиза, имаше безброй хипотези – от техническа повреда до заспиване на шофьора, до прилошаване, до неравност в пътя, но това бяха все версии, за да могат да се размият истинските причини", обясни Симова днес.

Тя е категорична, че всички улики са били унищожени. Нито един от свидетелите на инцидента пък не е дал смислено обяснение.

През 1995 година, само по данни на Комитета на родителите на загиналите и пострадалите в казармата, които Симова нарече "непълни", са загинали 40 войници. През 1996-1997 година държавата е взела решение за отпускане на средства за децата на загиналите войници, но с времето практиката е преустановена.

Миналата година родителите на загиналите са получили по 65 лева помощ за Рождество и Нова година. Получават и по 111 лева наследствена военноинвалидна пенсия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase