Снимка: Gettyimages

Жителите на столичния квартал "Обеля" излизат на протест срещу построяването на бюст-паметник на академик Дмитрий Лихачов в една от кварталните градинки.

Той се изгражда по предложение на национално движение "Русофили" и още няколко обществени дейци и спонсори. Жителите на квартала обаче изобщо не са уведомени за построяването му и разбират за него случайно. Това ги провокира да инициират подписка, в която вече са участвали над 150 жители на квартала и са сложили подписа си против построяването на паметника.

"Тези места са единствено и само за отдих, имаме нужда от природа, а не от паметници. Местата на паметниците и паметните плочи са в гробищните паркове. Ние не сме гробищен парк и желаем свободните пространства да останат приветливи и годни за обитаване от нашите деца", каза пред bTV Виолета Димитрова, жител на квартала.

"Най-много ни обиди фактът, че господин кметът не ни е информирал за подобно решение. Никой не се е обърнал към жителите от квартала, че ще бъдат издигани паметници на чужди личности", каза още тя.

Гражданите изпратили писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, но по думите им все още нямат отговор. Те настояват строежът на паметника да се спре и да се премахне.

Георги Николов от движение "Русофили" обясни, че идеята е старо желание на софийската академична общност и на общественици да има паметник на Лихачов, тъй като той е изказал знаменити думи в защита на България. Решението той да е в квартал "Обеля" е заради близостта с улица със същото име.

"Това не е детска площадка, това е зелено пространство. Този проект е съгласуван със "Зелени системи", където беше посочено, че паметникът ще бъде в тревна площ, необременена със съоръжения и детски катерушки. Липсват дървета и други трайни насаждения“, посочи той.

Кметът на район "Връбница" Младен Младенов от своя страна обясни, че изграждането на паметника е било обявено на сайта на район "Връбница". Той се ангажира заради общественото недоволство отново да сезира Столичния общински съвет, който е взел решението.

"Паметникът се изгражда изцяло със средства на русофилскките движения. Столична община не е дала нито една стотинка от нейния бюджет за изграждането на този паметник", категоричен беше той.

"Паметникът е с изрядни документи. Законовите срокове са изтекли, никой не го е обжалвал", разясни още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase