Снимка: Архив Булфото

Около 80 души подкрепиха протеста срещу Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции между САЩ и ЕС (ТПТИ) и търговското споразумение с Канада (СЕТА) в столицата, предаде "Фокус".

Протестиращите се събраха пред сградата на ЕК в София. Протестиращите скандират "Мафия" и "Долу Сета". Те държат в ръце картонени знаци "Стоп", на които пише: "Стоп СЕТА" и "Стоп ТПТИ".

Една от организаторките на протеста Лидия Костова обясни, че датата за протеста не е случайна.

"4-ри юли е Денят на независимостта на САЩ и символ на свобода, независимост и ценности. Нека да припомним смисъла на тези думи. Няма да позволим тези споразумения да нарушат основните ценности в Европа", обясни тя.

По думите й тези споразумения ще донесат изгода на вече богатите и ще струват здравето и работните места на хората.

По-късно протестът се премести пред Народното събрание. Пред паметника на Цар Освободител организаторите държат речи, с които призовават за преосмисляне на последиците от подписването на търговските споразумения – ТПТИ и СЕТА. Пред Народното събрание има кордон от полицаи, а дясното платно на улица "Цар Освободител" е затворено за движение.

Протестът се очаква да приключи пред сградата на БНТ, където протестиращите ще поискат един час ефирно време да бъде дадено на гражданските организация, за да изразяват позициите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase