Снимка: архив, БулФото

Напрежението в „Орландовци” расте, след като жителите на квартала излязоха на протест. Има много протестиращи и засилено полицейско присъствие, съобщи bTV.

Още по темата
Вече няколко пъти събралите се опитваха да пробият полицейския кордон и да достигнат до ромския квартал.

Над 200 души са се струпали пред читалището в кв. „Орландовци”, предаде "Фокус". Има много хора с български знамена.

Надяваме се хората да се приберат по домовете си, когато се стъмни, заяви заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. "Осигурено е полицейско присъствие, изпратихме допълнителен брой полицаи”, заяви Ципов. Той обясни, че няма информация за сблъсъци и пострадали граждани.

До протеста се стигна след вчерашния масов бой. При спречкването заради силна музика снощи бяха ранени шестима. Един от тях остава в болница със счупени ребра и пробит бял дроб.

Още снощи в квартала има полицейско присъствие - за да няма напрежение или нови сблъсъци, в квартала патрулират полицаи.

Жителите на „Орландовци” няколко пъти са правили подписки с искане за повече полиция заради спречкванията, които избухват между българи и роми. Цяла нощ участниците в масовия бой са били разпитвани в полицията.

Скандалът между двете групи избухва снощи след забележка за силна музика. Версията на ромите е, че забележката била придружена с обиди. При инцидента са пострадали момчета и от двете групи. Повечето са се отървали с леки травми.

Двама братя – на 19 и на 23 години, са арестувани за побоя. Полицията още търси кои са другите участници в мелето.

Случаят ще отиде в прокуратурата.

Междувременно от ДСБ поискаха в районите, където има напрежение или често има сблъсъци на етническа основа, да има постоянни полицейски постове и здравни пунктове.

Анализът на партията показвал, че много често преди местни избори в подобни райони умишлено се нагнетява етническо напрежение с политически цели.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase