Снимка: архив, Булфото

Ремонтът на кръговото кръстовище около Руски паметник в столицата ще започне на 1 юни. То е едно от най-шумните в почти двумилионния град заради едропаважната си настилка.

Според плановете асфалт ще смени паветата само по лентите за колите. Едрият гранитен калдъръм ще остане около самото кръгово, както и в локалните платна. Майсторите ще направят и декоративната паважна ивица около платната. Цялото обновяване ще продължи 70 дни.

С ремонта трасето ще стане класическо кръгово, а трамваят ще излезе от площада. Мотрисите ще се движат вече в крайните югоизточни пространства.

Преди повече от 20 г. в тази част на кръстовището са положени бетонови блокове с релси, по които е трябвало да се изнесе движението на мотрисите. Това така и не става, бетоновата основа е оставена да се руши, а част от релсите са откраднати.

За ремонт на трасето общината е заделила 3,7 млн. лв. С парите ще се направи и велоалея, ще се оформят и нови зони за озеленяване и паркиране. 

През лятото ще стартира и обновяването на моста в кв. "Захарна фабрика", който също е в много тежко състояние. Очаква се да започне строителството на естакадата между булевардите "България" и "Ге­­шов", което се забави заради обжалване на проекта от граждански организации.

Друг ключов проект е из­­граждането на пробива покрай болница "Токуда", който ще свърже Семи­на­рията с бул. "Черни връх" през ул. "Сребърна".

Заложено е и изграждането на 20 малки улички в кварталите, а в средата на годината трябва да започне и строителството на третия лъч на метрото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase