Снимка: архив Булфото

Постоянен контрол и проверки в обекти за продажба на цветя на едро и дребно в София извършват данъчните служители от столичната дирекция на Националната агенция за приходите /НАП/, съобщиха от агенцията.

При извършване на оперативните проверки се следи и дали се спазва осигурителното законодателство.
От проверените днес до обяд 23 обекта на цветната борса "Димитър Петков" в столицата инспекторите от отдела "Оперативни проверки" са установили неспазване на закона в осем от тях.

Отново най-често срещаните нарушения са неиздаване на касови бележки и разлика в касовата наличност. Проверяващите са се натъкнали и на двама търговци, които работят без фискални устройства.

Други двама земеделски производители, които имат право да работят без касов апарат, продавайки собствена
непреработена продукция на открито, не са издали задължителния по Закона за счетоводството документ, посочват от НАП.

Органите по приходите са установили и порочната практика на търговците на дребно да се издават стокови разписки на занижени цени, а не задължителните фактури с касов бон, с което реално се укриват приходи от вносителите и търговците на едро.

Предстоят проверки и в магазините за цветя. Целенасочените проверки и наблюдения се извършват за втора поредна година и са в резултат от анализ на декларираните приходи от лицата, произвеждащи или търгуващи с цветя и растения.

НАП е установила, че средногодишно бюджетът губи приблизително 7 млн. лева от неплатени ДДС и преки данъци в този сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase