Йорданка Фандъкова провери строителството на метрото до Летището. Снимка БТА

Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че тази седмица са започнали изпитанията на влакчетата на метрото до Летището. В началото на април се очаква да се пусне линията до Бизнес парка. На инспекция на строителството днес градоначалникът съобщи, че строителството на двата участъка приключва – 99% е завършен обектът до летището и 96% е завършено трасето до Бизнес парка в ж.к "Младост“.

"Общо 90 хил. души ще ползват допълнително този най-екологичен и модерен градски транспорт", заяви кметът. По думите й от април месец пътуването от летището до центъра на София ще отнема около 20 минути. Жителите на ж.к. „Дружба" ще могат да слязат до центъра за 15-16 минути, подчерта Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Още по темата
Тя обясни, че предстои промяна на движението на градския транспорт в района.

"Дискутирано е с гражданите и с бизнеса, който има офиси тук в тази зона, да се направи реорганизация на движението на градския транспорт, така че всички линии на автобусите, тролеите и трамвая, които минават през ж.к. „Дружба", да имат съприкосновение с поне една станция на метрото", уточни тя.

Има известни промени в движението на някои автобусни линии, така че хората да може да имат най-доброто придвижване до метростанция, допълни кметът на София. 

Тя отново повтори, че над 94% от средствата са безвъзмездно европейско финансиране. Продължава се строителството на участъка по бул. "Черни връх" и продължението на втората линия до ул. „Сребърна”, обясни кметът.

"Очакваме да бъде освободено движението по булеварда в края на август. Говоря за наземното движение и да продължи подземното изграждане на станцията. Срокът за тази станция и този участък е средата на следващата 2016 г.", каза още Фандъкова.

Кметът допълни, че до края на годината трябва да започне строителството на третия лъч на метрото в централния участък, който е и най-тежък - от Малък градски театър през централната част на столицата до ж.к. „Красно село".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase