Снимка: БТА, архив

Строителството на нови осем детски градини ще бъде заложено в бюджета на Столична община за следващата година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на инспекцията на новопостроената сграда на 133 ЦДГ „Зорница" в район „Изгрев".

„Заложили сме в проектобюджета 13 млн. лв., за да можем да решаваме постепенно проблема, който заварихме и който се дължеше на факта, че над 40 детски градини бяха загубени завинаги за общината след приватизации, продажби, заменки и т.н.", коментира тя.

До края на тази година предстои да бъдат открити още седем детски градини.

„Някои от тях вече работят, не смогваме да откриваме, защото наистина такова строителство не е имало в София, както през последните години", коментира столичният кмет.

Тя се похвали, че общината е успяла да осигури места за 5 и 6-годишните деца, които задължително трябва бъдат обхванати в предучилищното образование.

„Продължаваме с усилията да решим въпроса за 3 и 4-годишните като част от предучилищното образование", добави Фандъкова.

По думите й все още по-сериозен остава проблемът в яслените групи.

Фандъкова посочи, че само тази година няколко целодневни детски градини са били преобразувани в обединени детски заведения, за да се разширят яслените групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase