Архив: Булфото

Няколко сгради от интегрираната система на завода за преработка на отпадъци вече се строят, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети площадка "Садината" в село Яна, която е част от проекта  "Изграждане на завод за механично-биологично третиране на отпадъците с производство на горивни продукти" на бъдещия завод.

Първият проект вече е завършен с построяването на модерното депо за отпадъци преди две години, от началото на тази година са пуснати и двете инсталации за преработка на биологични отпадъци "Хан Богров", припомни Фандъкова.

Още по темата
По думите на кмета построяването на инсталацията в село Яна е за механично-биологично третиране на отпадъци. Тя ще се състои от 5 сгради, които се строят в момента.

По думите на кмета лошото време през годината е забавило работата по всички обекти. При среща с представители на висшия мениджмънт на консорциума Фандъкова е поискала да бъдат предприети всички действия за наваксване на забавянето. Тя е настоявала от изпълнителите да мобилизират всички сили, да увеличат техниката и работниците.

В резултат на това в момента се работи по актуализиран график и вече при три от сградите има напредък, каза кметът.

Тя посочи, че оборудването за завода се произвежда в Германия и Австрия. "До Коледа очаквам да бъдат покрити изцяло три от сградите и да има съществен напредък при строителството на останалите две", отбеляза кметът, цитирана от БТА.

"Дано успеят, това е в техен интерес, защото санкцията за забавяне е 200 000 евро на ден. Обектът трябва да бъде приключен по договор до края на август следващата година", обясни тя.

Проектирането и строителството на завода за механично-биологично третиране на отпадъци, с производство на горивни продукти се изпълнява от Обединение "Актор АД – Хелектор АД", по договор на стойност 213 462 193 лв. Заводът ще преработва годишно 410 хил. тона битови и сходни на тях отпадъци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase