Кметът Йорданка Фандъкова разгледа новите автобуси. Снимка БТА

26 нови автобуси МАN ще бъдат пуснати в градския транспорт на столицата от понеделник, съобщи днес столичният кмет Йорданка Фандъкова. Колите ще обслужват линиите 120, 113 и 83. По думите й този вид автобуси от немската марка отговаря на екологичния стандарт Евро 6 и е обявен за номер едно на Европа за 2014 г.

Проектът е по ОП "Околна среда" и е за доставка на 126 автобуси, като 20 от тях вече се движат по линия 102. Следващите доставки на автобуси ще са през януари и март догодина, като до средата на 2015 г. цялата поръчка трябва да бъде изпълнена, съобщи кметът.

Общата стойност на проекта е над 66 млн. евро, а парите са осигурени безвъзмездно по "Околна среда" за подобряване на качеството на въздуха в столицата. За целта ще бъдат подменени автобуси, които ще се движат по централните градските линии, където замърсяването е най-голямо, обясни кметът.

„Когато завършим проекта, ще смятаме, че сме подменили 50% от автобусния парк, тоест половината от тези стари автобуси, които вече се движат от много години по улиците на столицата и на никого не се харесват”, обясни още градоначалникът.

Слав Монов, директор на "Столичен автотранспорт" каза, че за догодина е предвиден проект за подмяна на 110 малки солови автобуси. До средата на ноември пък всички автобусни шофьори в столицата ще бъдат със специални униформи, информира още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase