В Борисовата градина бурята повали дървета и уби човек. Снимка: БТА

Три хиляди лева за семейството на починалия в София при бурята възрастен мъж гласува Столичният общински съвет. Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че дървото, затиснало човека в Борисовата градина, е било живо и не е имало основание да бъде отсечено предварително.

Огледите на общински сгради след бурята във вторник са приключили вчера. Сериозни щети са нанесени на покрива на Столичната библиотека, на последните етажи на сградата има счупени прозорци, информира Фандъкова. Предните стъкла на 50 автобуса и два трамвая са счупени, засегнати са стъклените конструкции на двата гаража на градския транспорт в "Земляне" и "Дружба", предаде БТА.

Наранени са фасади и има течове на покривите на 55 училища и детски градини. Повредени са керемиди и прозорци на седем сгради на домове за деца и за възрастни хора. От бурята са засегнати Четвърта градска болница, Първа АГ болница и столичната онкоболница, няколко културни дома, четири детски ясли, съобщи Фандъкова.

Всички общински сгради са застраховани и Столичната община ще предяви своите претенции към застрахователите.

По думите на столичния кмет, въпреки че в последните години са изградени близо 100 км нова канализация, все още има райони без канализация и отводнителна система. Общината е привлякла средства от европейските програми за изграждането на канализация, където няма такава, посочи Фандъкова.

Тя увери, че непрекъснато се почистват отводнителните шахти, но е нормално при вятър със 100 км в час за броени минути всички шахти да се запушат с листа и клони. Показателно е обаче, че когато листата се отстранят, водата започва да се оттича без проблем, каза кметът.

Вчера в Инсталацията за преработка на зелени отпадъци в "Хан Богров" са постъпили за обработка над 92 тона отпадъци – листна маса и клони, паднали само за няколко минути по време на бурята.

90 на сто от улиците и булевардите в София са почистени вчера, днес фирмите почистват вътрешнокварталните улици, а от утре ще се премахва листната маса от парковете и градините.

Столичният кмет изтъкна, че въпреки липсата на предварително оповестяване за бурята общината е успяла още в първите минути след стихията да координира работата на пожарната, СДВР, Аварийното звено на дирекциите по сигурност и на експлоатационните дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase