Снимка: архив, БулФото

Безплатно паркиране за 10 минути в синя и зелена зона предвижда да въведе Столичната община в нова наредба, която се очаква да бъде приета през ноември.

Тези дни проектът ще бъде качен на сайта на общината, съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Наредбата ще запази философията на сегашните правила за паркиране в столицата, но предвижда някои новости.

Сред тях е освобождаване от таксата за паркиране за 10 минути, за да могат например родителите да оставят децата си на училище, уточни Зафир Зарков от транспортната комисия към СОС.

10-те минути гратис ще се регламентират с безплатен талон, който ще бъде раздаван от служителите на Центъра за градска мобилност. Самите граждани обаче ще въвеждат часа на паркиране и ще го поставят на предното стъкло на автомобила, обясни Зарков, цитиран от БТА.

Друга новост в подготвяната наредба предвижда живеещите по настоящ адрес също да имат право на локално платено паркиране в зоните.

Всеки, който живее по постоянен или настоящ адрес в синя или зелена зона, ще може да си купи стикер за паркиране, като представи свидетелство за управление на МПС, големия талон на автомобила, документ за собственост или договор за наем на жилище, както и документ за собственост или лизинг на автомобила, обясни Зарков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase