Софийската синагога. Снимка: архив Булфото

Вандалски антисемитски акт беше извършен върху оградата на Централната софийска синагога на 4 юни - на  празника Шавуот, един от най-големите еврейски религиозни празници, съобщава Организацията на евреите в България "Шалом".

За деянието са задържани четирима души на възраст 19 - 20 години с инициали: А.Б., И.В., Р.Р. и С.В., съобщават от МВР.

Извършителите са надраскали върху информационното табло на синагогата свастика и надпис: "Смърт евреи". Охранителните камери на синагогата са ги заснели, а материалите са предадени на компетентните органи.

От "Шалом" припомнят, че празникът Шавуот е посветен на времето, в което Мойсей е получил десетте Божи заповеди в  планината Синай през 2448 г. от еврейския календар или през 1312 г. преди новата ера и ги е предал на еврейския народ след изхода от Египет.

Предаването на Божите заповеди е най-значимото събитие, извършено от Бог и подарено на хората, за да знаем как да живеем на този свят.

Посегателството срещу един от символите на юдеизма в България е факт, който за пореден път доказва, че всички спешно трябва да започнем активен диалог срещу проявите на омраза, ксенофобия и антисемитизъм, за да съхраним  общочовешки ценности, заявяват от "Шалом".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase