Снимка: Булфото, архив

Българска хранителна банка (БХБ) стартира инициативата "1 килограм доброта", която ще се проведе на 31 май и 1 юни в големите търговски обекти в столицата, съобщиха от организацията.

Повод за старта на акцията е днешният 28 май, който е световен ден за борба с глада. Идеята е кампанията "1 кг доброта" да нахрани хиляди нуждаещи се деца, семейства и възрастни хора у нас.

За целта всеки желаещ да подкрепи кампанията може да се включи, като закупи пакет трайни пакетирани храни - зрял боб, ориз, макарони или олио и ги остави в количките на Българска хранителна банка, които ще бъдат разположени след касите в търговските обекти. Акцията ще се проведе в хранителните вериги в столичните молове, отчитат от БХБ.

Събраните хранителни продукти ще бъдат предоставени на самотни родители, възрастни хора и семейства, живеещи в нужда и риск.

"Всяка година в Европа и у нас се разхищават 80 милиона тона годна за консумация храна – достатъчно да се изхрани за 7 години цялото население на България. Същевременно 400 000 деца у нас не получават редовното и здравословно хранене, което им е необходимо", разкриват от БХБ.

Според техни изчисления освен децата има и други рискови групи - самотни майки, възрастни хора или многодетни семейства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase