Кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Архив: БТА

Важно е да помагаме на младите хора, лишени от родителски грижи, които са излезли от училище и навлизат в реалния живот – за тях да се грижат професионалисти, възпитатели, психолози и социални работници, каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова при посещение на защитено жилище в район Нови Искър.

Тя присъства на освещаването на защитеното жилище и обясни, че младежите ще започнат да се настаняват в дома от понеделник. "В сградата ще бъдат настанени 7 младежи на възраст от 18 до 26 години, напускащи и напуснали домове за деца, лишени от родителска грижа”, каза кметът на Столична община.

По време на посещението си кметът съобщи, че в София има изградени четири центъра за семейно настаняване и едно защитено жилище, в които живеят общо 40 младежи, лишени от родителски грижи. В момента се работи по проект по ОП „Регионално развитие” за изграждане на 3 защитени жилища и 13 центъра от семеен тип, който трябва да се изградят до края на годината.

„В част от тях ще настаним около 45 млади хора, т.е. почти ще удвоим броя”, обясни кметът.

Проектът в Нови Искър е финансиран от оперативна програма „Човешки ресурси” и стойността на безвъзмездната финансова помощ е 77 692 лв., а финансирането от страна на Столична община е 39 300 лв.

До септември месец с младите хора в центъра ще работят психолог и социален работник, а след септември се надяваме да защитим тази услуга като държавно делегирана дейност и тя да продължи, обясни Фандъкова. Ако това не се случи, Столична община има силно развита социална програма, така че да не приключи проектът. В продължение на 8 месеца, до края на септември тази година, издръжката на лицата, настанени в защитеното жилище в Нови Искър, ще се осигурява от бюджета на проекта, посочи още тя.

Фандъкова коментира и промените в публичните пространства от централната градска част на София.
Нейното желание е да няма драстични промени в идеалния исторически център на София.

"Градът има своя уют, трябва историческият център да е защитен културен паметник. Неотдавна общинският съвет взе решение за обявяване на жълтите павета за паметник на културата и много държа това да се спазва. Относно проекта за площад „Александър Първи”, един от най-спорните, моето лично мнение е, че трябва да се запази визията, която той има. Не можем да се лишим от символа на София – жълтите павета.” обясни кметът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase